kawa ziarnista arabica do ekspresu

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeśli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak niezwykle skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa ziarnista arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem rozmaite potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są nadzwyczaj pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
kawa
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita prawie przez cały rok i ubóstwia ciepło, wobec tego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niesłychanie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, w następstwie tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład produktu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.